Belföld Külföld Gazdaság Tudomány Technológia Időjárás Kultúra Sport Auto Gasztronómia Utazás

OMSZ

Besodródásveszély a Balaton déli partján
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma felhívja a Balatonnál fürdőzők figyelmét a mai nap (június 29.) felerősödő, száraz, forró, délkeleti szél veszélyeire.

Tikkasztó
A hőség velünk marad, szerdán nagyobb eséllyel a Dunántúlon alakulhatnak ki kevés helyen frissítő záporok, zivatarok. Szombaton érkezhet egy hidegfront.

Többhetes európai anomália előrejelzés
A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.

Fokozódik
A következő napokban fokozódik a hőség, péntekig csak kevés helyen lehet frissítő zápor, zivatar. Szombaton érkezhet egy gyenge hidegfront, de jelentős hőmérséklet-visszaesésre nem érdemes számítani.

Tovább fokozódik az aszály
Bár a délnyugati országrészben kellően nedves a talaj és az elmúlt szombaton egy hosszú zivatarzóna a Gyöngyös-Mórahalom vonalban is sokfelé megáztatta a földeket, az ország többi részén, főleg a Tiszántúlon hetek óta alig esett, a talaj csontszáraz, a nyári növények egyre jobban szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása már sokfelé be is fejeződött. Az előttünk álló héten forró, jellemzően száraz idő várható, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Múzeumok Éjszakája az OMSZ-ban
2022. június 25-én az év egyik legrövidebb és legizgalmasabb éjszakáján az Országos Meteorológiai Szolgálat idén is sok érdekes programmal várta a meteorológia iránt érdeklődőket. A Múzeumok éjszakáján a szélre fókuszáltunk, folytatva a 2018-ban elindított sorozatot, melyben egy meteorológiai elem köré csoportosítjuk programjainkat. Köszönjük, hogy sok látogató kereste fel Szolgálatunkat. Reméljük, hogy jövőre is sokan választják a meteorológia hazai fellegvárát!

Mindenhol 30 felett
Magassági gerinc húzódik fölénk, tovább emelkedik a hőmérséklet.

Egyre forróbb
A mai zivatarokat okozó hidegcsepp kelet felé mozdul, mögötte nyugodtabbá válik az időjárás.

Megjelent az IDŐJÁRÁS folyóirat legújabb száma (VOL. 126 * NO. 2)
Az OMSZ Kiadványok, IDŐJÁRÁS folyóirat oldalon megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat negyedévenként megjelenő, angol nyelvű, DOI regisztrációval rendelkező folyóiratának legújabb száma (126. évfolyam 2. szám). Elolvashatók a cikkek bevezető összefoglalói (Abstract), illetve letölthetők az egyes cikkek is.

Melegedés
Az elkövetkező napokban folytatódik a nyári időjárás, sok napsütéssel, általában 30 fok feletti maximum-hőmérséklettel. Az aszály enyhítésére szolgáló áztató esőre sajnos nincs kilátás a továbbiakban sem.

Belföld Külföld Gazdaság Tudomány Technológia Időjárás Kultúra Sport Auto Gasztronómia Utazás