Belföld Külföld Gazdaság Tudomány Technológia Időjárás Kultúra Sport Auto Gasztronómia Utazás

OMSZ

Mérséklődött
Elhagyta hazánkat a frontrendszer, mögötte kissé hűvösebb levegő érkezett, emiatt az ország túlnyomó részén mérséklődött a meleg. A folytatásban is marad a mérsékelten meleg idő, csütörtökön akár jelentősebb csapadékkal.

A déli országrész tovább szenved a csapadékhiánytól
A vasárnap érkezett hidegfront az északi és a nyugati országrészbe hozott jelentősebb csapadékot, de károkozó szélviharral járó zivatarok másfelé is kialakultak. A déli országrész ismét kimaradt a csapadékból, a viharsarokban például május 20. óta nem hullott jelentősebb eső, míg északnyugaton már kellően átnedvesedett a talaj. A nyári növényeink állapota ennek megfelelően igen vegyes képet mutat, délen öntözés nélkül helyenként kritikus a helyzet. A folytatásban a csütörtök kecsegtet országos csapadékkal, melyre hatalmas szükség lenne.

Megdőlt a napi legnagyobb széllökés országos rekordja (2021.08.01.)
2021. augusztus 1-én egy markáns hidegfront vonult át hazánk felett. Ennek  hatására országszerte kialakultak zivatarok. A zivatarok környezetében jelentősen megerősödött a szél. Tiszavasvári állomáson 33,6 m/s (azaz 121 km/h) széllökést mértünk, mellyel új legmagasabb országos, napi széllökés rekord született. A korábbi rekord 28,2 m/s volt, melyet 1977-ben Sopron Kuruc-domb  állomáson regisztráltunk.

Vége
Hétfőre mindenhol véget ér a hőhullám, és amellett, hogy visszafogottabbak lesznek a hőmérsékletek, csapadéknak is igen csekély lesz az esélye.

Alföldiek, kitartás!
Elkezdődik a kánikula mérséklődése, de korántsem lesz olyan határozott és gyors, mint amennyire sokan (főleg a Dél-Alföldön) szeretnék.

Meteoszkóp – A viharvadászatról
Július 29-én a Meteoszkóp, az OMSZ élő beszélgetős műsorának harmadik vendége Komjáti Kornél, az OMSZ veszélyjelző szakembere, aki egyben a Viharvadászok Egyesületének elnöke is. A beszélgetés témája többek között a viharvadászat, a viharok megfigyelése.

Dübörög a nyár
Pénteken igazi nyári idő várható, ám a hétvégén egy frontrendszer közelíti meg a Kárpát-medencét, így megnő a záporok, zivatarok valószínűsége.

Sokfelé a hétvégén sem enyhül a szárazság
A múlt hét második felében még mérsékelten meleg, nagyrészt száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, majd hétfőtől egyre nagyobb területen tért vissza a forróság, sajnos jelentősebb csapadék nélkül. A talajok egyre többfelé kritikusan szárazak, és az időjárási frontok a következő egy hétben északnyugati, északi irányból súrolják hazánkat, ezért főként az északi országrészben számíthatunk a hétvégén záporokra, zivatarokra, az ország nagy részén számottevően nem enyhül a szárazság.

2021. júliusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel
A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be. Európában árvíz, csapadékhiány, hőhullám egyaránt nehezítette a mezőgazdasági termelést. Az USA kukorica vetésterületének 36%-át sújtja aszály. Brazíliában szójából várható ebben a szezonban rekordtermés elsősorban a termőterület növekedése miatt.

Pár fok mínusz
Átmenetileg kissé hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, így a szerencsésebb helyeken mérséklődik a hőség.

Belföld Külföld Gazdaság Tudomány Technológia Időjárás Kultúra Sport Auto Gasztronómia Utazás