Belföld Külföld Gazdaság Tudomány Technológia Időjárás Kultúra Sport Auto Gasztronómia Utazás

OMSZ

Fagyos éjjel
Nyugalomba helyeződik a légkör, így éjszaka ismét sokfelé számíthatunk fagypont körüli, illetve az alatti hőmérsékletre.

Kirándulóidő
A hétvégére sok napsütés és az átlagosnál 1-2 fokkal hűvösebb idő várható. A Kárpát-medencét elárasztó hidegebb légtömeg vasárnapra virradóra nyugalomba jut, ezért erősödik az éjszakai lehűlés, szombatra virradóra még csak északi völgyekben, vasárnap hajnalban az ország nagyobb részén fagyni fog.

Újabb fővárosi szélrekord (2021.10.21.)
Október 21-én az országon átvonuló front országszerte szélerősödést okozott. A fővárosban a déli órákban erőssé, viharossá fokozódott a szél, Budapest János-hegy állomásunkon 26,5 m/s-os (95,4 km/h) széllökést mértünk. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó maximális széllökés rekordja a fővárosban. Az eddigi rekordot harmincöt éven keresztül Budapest Örsöd egykori állomásunk tartotta, ahol 1985-ben 25,9 m/s-ot (93,2 km/h) mértünk.

Többhetes európai anomália előrejelzés
A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.

Miniszteri kitüntetések
Dr. Nagy István agrárminiszter az 1956. évi Forradalom és Szabadságharc emléknapi kitüntetési ünnepségen Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést adományozott Járfás Teréz részére 90. születésnapja alkalmából, észlelőként, rajzolóként majd vezető technikusként végzett lelkiismeretes munkájáért, életútja elismeréseként. Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést kapott dr. Márkus Ágnes 70. születésnapja alkalmából, a meteorológus szakemberek munkájának segítéséért, a szolgálat jogszerű működésének támogatásáért. Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Harsányiné Rácz Katalin, az OMSZ nyugalmazott munkatársa, a szervezet pályázati és közbeszerzési tevékenységének támogatásában végzett áldozatos, megbízható munkájáért. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk kitüntetett kollégáinknak!

Vissza az átlagra
Hullámzó front vonul át felettünk a következő 24 óra során, ezt követően ismét anticiklon alakítja időjárásunkat. A hétvégén már napos, jellemzően csapadékmentes, ugyanakkor több fokkal hűvösebb időre készülhetünk.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre
Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan most is szárazon maradnak. Szombattól a jövő hét közepéig várhatóan országszerte száraz marad az idő, mely a kukorica betakarításához kedvező. Vasárnaptól visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként -5 fok is előfordulhat majd.

Új fővárosi napi szélrekordot hozott a melegedés (2021.10.20.)
Október 20-án tovább erősödött a délnyugati áramlás hazánk felett. Ennek köszönhetően fokozódott a nappali felmelegedés, illetve a Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében napközben a délnyugatias szél is egyre jobban feltámadt. A fővárosban meg is dőlt a napi maximális szélerősség rekordja. Budapest János-hegyen ugyanis szerda éjszaka 21 m/s-os (75,6 km/h) széllökés értéket regisztrált a műszer. Korábban, az erre a napra vonatkozó legnagyobb budapesti szélsőérték szél tekintetében 19,7 m/s (70,9 km/h) volt, amelyet 1991-ben, Budapest Örsöd állomáson mértünk.

Bezöldültünk
Immáron a megújult stúdiónkból folytatjuk naponta készülő időjárás-jelentéseinket. Egy igazán szeles nap elé nézünk, sokfelé viharossá fokozódik a délnyugati légmozgás, mellyel igen meleg levegő tódul be hazánkba, egyes helyeken a 23, 24 fokot is elérheti a hőmérséklet, emellett pedig főleg a nap második felében beborul az ég, és csapadék is várható.

Nagy változások előtt
Eleinte még erőteljes délies áramlással meleg levegő érkezik hazánk fölé, pénteken viszont fordul a kocka!

Belföld Külföld Gazdaság Tudomány Technológia Időjárás Kultúra Sport Auto Gasztronómia Utazás