| Stikk.hu |
| Bejelentkezés |

CB rádiózás

×

Figyelem!

Szeretnénk bővíteni CB rádiós ismertetőnket.
Ha volna kedved új ismertetőt írni, kiegészíteni, javítani a jelenlegit vagy bármi más módon hozzájárulni ide kattintva tudod felvenni velünk a kapcsolatot.
Köszönjük!

Tartalom

Mi az a CB rádió?

A CB a Citizens Band (Polgári Sáv) szó rövidítése. Ez a "Polgári sáv" egy rövidhullámú rádiósáv a 27MHz-es frekvencián(11m-es hullámhossz). Ponosabban a 26960kHz-től 27410kHz-ig terjedő frekvencia tartományban van. Ebben a tartományban helyezkedik el a 40db 10kHz-es csatorna. A rádiók nem konkrétan egy frekvencián, hanem egy frekvencia tartományban helyezkednek ha ezek a tartományok valamilyen okból fedik egymást, az állomások zavarhatják egymást. Ez a 40 csatorna Magyarországon kizárólag FM(Távbeszélő) üzemmódban használható, maximum 4watt kimenő teljesítménnyel. A rádióadóvevő készülék antennája is korlátozva van, kizárólag kisméretű, mobil anntennát lehet haszálni. A CEPT szabványnak köszönhetően. CEPT = European Conference of Postal and Telecommunications Administrations. A szabványt betartva bárki szabadon, külön engedély nélkül rádiózhat ha a rádióján rajta van a CEPT27 felirat. A CEPT szabványos cb rádiókkal, a terepviszonyoktól és a terjedési tényezőktől függően néhány kilométeres távolságot lehet áthidalni. A CB használók egymással kötetlenül bármiről beszélgethetnek rádióösszeköttetésük során. Régebben Magyarországon a CB rádiózás is engedélyköteles volt.

Valójában nem csak 26960 és 27410kHz között működnek a CB rádiók. Sok rádión le lehet menni 24715kHz-ig és fel 29655kHz-ig, sőt még akár tovább is! Ezeket hívják alsó, dupla alsó, tripla alsó, felső, dupla felső és tripla felsőnek. Ezeken a sávokon is ugyanúgy megvan a 40db csatorna. Ezeknek a frekvenciáknak a használata hazánkban tilos! Nálunk kizárólag a Közép 40 csatorna használható. 28MHz-től a frekvencia már fedi a 10 méteres Rádióamatőr sávot!

Ezen kívül sok készülék nem csak FM üzemmódban képes adni és venni hanem AM-ben, USB-ben és LSB-ben is(de a CEPT szabvány miatt ezt sem használhatjuk, köszönjük!). Ezeket az üzemmódokat a továbbiakban még részletezzük majd.

Vissza a tartalomhoz

Készülékek

Stalker IX

 • AM/FM/USB/LSB

A Stalker IX-es egy elég komoly készülék, használják stabilban és mobilban egyaránt, nem nagyon csúszkál és elég jó a teljesítménye.

President Grant

 • AM/FM/USB/LSB
 • 3x 40 csatorna
 • AM/FM 10W
 • USB/LSB 21W

Az egyik legjobb, ha nem a legjobb CB-készülék. A kamionosok és a stabilos kollégák nagyrésze is ezt a típust használja mert jó a teljesítménye és nem csúszkál.

President Jackson

 • AM/FM/USB/LSB
 • 5x vagy 6x 40 csatorna
 • AM/FM 10W
 • USB/LSB 21W

Szintén nagyn jó és népszerű készülék. Teljesítménye hasonló a Grantéhoz. Egyetlen hibája hogy eléggé csúszkáll, emiatt mobilban nem nagyon használják, stabilban bekapcsolás után kicsit várni kell vele hogy bemelegedjen utána használható. De biztos hogy a tapaszatalt kollégák megismerik a készüléket. Sokan szidják a csúszkállása miatt de szerintem csak tudni kell használni!

Marko Cb-747

A rádióismertetős rovatba ajánlanék egy Magyarországon jól elterjedt rádiót a Marko Cb-747-est.Egy igen régi gyártású rádióról van szó.AM és SSB üzemmódban üzemel a közép 40-es csatikon.Eredeti kimenője egy kapcsolóval szabájozható 0.5w vagy 4w.Ezt persze a jó magyar ember egy ki piszkálással 18w-ig bírja növelni SSB-be.A mikorfoncsatlakozója 4 tűs de a bekötése nem egyezik a Gran Jackson Stalker Superstar típusú rádiókéval.Igen elterjedt kezdő rádió a Jaws Mark 2-es típusú kisrádió.Mint sok másik cb-s kolléga én is ezzel kezdtem a rádiózást. AM-es 4w kimenőjű. Jól bírja a kezdők hibáit pl:antenna nem megfelelő illesztését jól tűri.Kevésbé elterjedt rádió a Tristar 727-es AM és FM üzemmódban működő rádiótípus. Alsó közép és felső 40 csatornán menne ha annakidején nem kötötték volna ki az alsót és a felsőt belőle.Hiszen a felső csatornákat különböző hivatalok használták.0.5w és 10w lenne gyárilag de ezt is viszafogták 4w-ra.Egy kis hozzáértéssel viszaalakítható a rádió eredeti állapotához.

Juhász Gergő

Vissza a tartalomhoz

Működése

A rádióhullámok

Két, távoli állomás közötti rádióösszeköttetés minősége függ a használt frekvenciától, az évszaktól, napszaktól, időjárástól, az ionoszféra állapotától, légköri zavaroktól, más rádióállomásoktól származó zavarástól, ipari eredetű rádiózavaroktól, stb. Mindennek eredményeként ugyanazt az állomást is szélsőségesen különböző minőségben hallhatjuk, ha különböző időpontokban lépünk összeköttetésbe vele. A rövidhullámú nagy távolságú összeköttetéseket térhullámok segítségével létesítjük, melyek a Földet körülvevő ionizált légrétegről, az ionoszféráról visszaverődnek("terjedés"). Többszörös visszaverődéssel a rádióhullámok az egész Földet megkerülhetik, így viszonylag kis teljesítménnyel nagy távolságok hidalhatók át. Mint az ábrán látható, az adó és a visszavert hullámok Földre érkezési helye között ún. holt zóna alakul ki, ahol az adó jelei nem vehetők. Az ionoszféra állapota folyamatosan változik, ennek következtében változik a visszaverődés, és a holt zóna is eltolódik, ami ahhoz vezet, hogy rövidhullámon a vett állomás jelei hol felerősödnek, hol teljesen eltűnhetnek. Nagyon távoli állomásnál ezt a hatást erősítheti, hogy az állomás jelei a Földet mindkét irányban megkerülve, közel egyforma térerősséggel érkezhetnek meg, és fáziskülönbségüktől függően hol erősítik, hol gyengítik egymást.

Antennák

A CB-rádió antennájának a feladata kettős: adáskor az adó által előállított rádiófrekvenciás teljesítményt elektromágneses hullámok formájában kisugározza, vételkor pedig a vétel helyén elektromágneses térerőt létrehozó adóállomások elektromágneses hullámai hatására feszültség indukálódik benne, amelyet a vevőkészülék bemenetére vezetnek.
Az antenna mint nyitott rezgőkör működik, amely az adott (vett) jel vivőfrekvenciájára van hangolva. A rezgőkör nyitott volta azt jelenti, hogy az adáskor bevezetett rádiófrekvenciás teljesítmény a rezgőkörből kisugárzódik, vételkor pedig a külső elektromágneses térnek a rezonanciafrekvenciával megegyező frekvenciájú komponense indukálja (azonos térerő mellett) a legnagyobb feszültséget az antennában.
A legnépszerűbb(stabil) antennák: a félhullámú, a penetrátor és a szuper(24, 28, stb.) antennák.

A hullámhossz

A CB-sáv frekvenciája 27MHz, hullámhossza 11m. A kisugárzott jel hullámhossza a kialakult elektromágneses hullám egy periódusának hossza. A frekvencia és a hullámhossz összefüggése: ?=c/f ? = a hullámhossz (m) c = az elektromágneses hullám terjedési sebessége (vákuumban ill. s levegőben kb. 3*108 m/s) f = a rezgési frekvencia (Hz) Tehát a 40-es csatorna frekvenciája: 27405kHz. Akkor a hullámhossza: 3*108/27405*103=10,947m

A moduláció(k)

A CB-sávban 4 féle modulációt különböztetünk meg: AM, FM, USB, LSB. Néhány CB-rádió tudja a CW-t is de azt nem használjuk CB-sávban.

Vissza a tartalomhoz

SWR - állóhullám arány

Az antennák üzembehelyezése előtt szükség van annak behangolására, ami az állóhullám-arány (SWR) mérésével történik.
Alapesetben a rádiófrekvenciás jel, a rádió végfokától az antenna felé terjed. Azonban ha nem megfelelő az illesztés, vagy az antenna nem pontosan az üzemi frekvenciára van hangolva, akkor a teljesítménynek csak egy kis része tud kimenni az éterbe, a fennmaradó energia pedig "visszaverődik", és az adó felé.
A kis mértékű reflexió csak a hatásfokot rontja, azonban nagyobb mértékű visszaverődés viszont a végfokot is tönkre teheti. Ezért nem szabad pl. antenna nélkül adásra kapcsolni a rádiót.

Az SWR, vagyis az állóhullám-arány azt mutatja meg, hogy a nagyfrekvenciás teljesítménynek mekkora része jut ki a rádióból. Ideális esetben ez éppen 1:1, vagyis nincs visszaverődés, az adóteljesítmény 100%-a kisugárzásra kerül.

Az állóhullám-arányt(SWR) erre tervezett készülékkel lehet mérni. Ezek a készülékek nem laboratóriumi pontosságúak azonban otthoni célokra tökéletesen megfelelnek.
Az antenna hangolásnál átalában valamilyen tagot kell mozgatni (összetolni, vagy széthúzni), majd a megfelelő pozícióban rögzíteni. Autós antennáknál ezzel szemben a hossz rövidítésével kell behangolni az antennát.

Ha a műszeren található teljesítményválasztó kapcsoló (pl. 10W/100W), azt mindig előbb a nagyobb állásba kapcsoljuk, ha nem vagyunk biztosak rádiónk kimeneti teljesítményében. Ellenkező esetben a műszer károsodhat.
Az antenna és a készülék csatlakoztatása után a FWD/RE (van, ahol FWD/REW) kapcsolót FWD, vagyis "előre" állásba kapcsoljuk. Ekkor a haladó hullámokat méri a műszer.
A készüléket adásra kapcsoljuk, mire a mutató ki fog térni.
A szabályozó potméter segítségével a mutatót SET állásba állítjuk.
Ha ilyen nincs, akkor végkitérést állítunk be.
Ezután a FWD/REF kapcsolót átállítjuk REF állásba(reflektált=visszavert hullám), és a skálán leolvassuk az SWR értéket.

Az antenna hangolása

 1. A rádiót a legkisebb frekvenciára állítjuk. Ezután megmérjük az SWR értéket. Ha ezzel megvagyunk, akkor a mérést elvégezzük a legnagyobb frekvencián is.
 2. Kiértékelés: Ha a kisebb frekvenciájú csatornán JOBB eredmény adódik, mint a nagyobb frekvenciájún, akkor az antenna TÚL HOSSZÚ. Ilyen esetben a hossz óvatos rövidítésével, és a mérések ismételt elvégzésével tudjuk a legjobb SWR értéket elérni.

Ha a kisebb frekvenciájú csatornán ROSSZABB eredmény adódik, mint a nagyobb frekvenciájún, akkor az antenna túl RÖVID.

Ha az SWR-t nem tudjuk 1:2, vagy annál kisebb értékre beállítani, akkor valószínűleg hibás forrasztás lehet az ok, vagy (autónál) nem megfelelő összeköttetés a koax árnyékoló része és a kocsi fémteste között.

Fontos megemlíteni, hogy ha az antennát "elköltöztetjük", (pl. másik háztetőre, vagy a lökhárítóról a tetőre) akkor a mérést újra el kell végezni, mert a környezet is befolyásolja az SWR-t.

Vissza a tartalomhoz

Frekvenciák

A szürke háttérrel jelölt frekvenciák a 12 illetve a 10 méteres rádióamatőr sávhoz tartoznak,
ezeket kizárólag engedéllyel rendelkező, rádióamatőrök használhatják!

A5 A4 A3 A2 A1 Közép F1 F2 F3 F4 F5  
24.715 25.165 25.615 26.065 26.515 26.965 27.415 27.865 28.315 28.765 29.215 01
24.725 25.175 25.625 26.075 26.525 26.975 27.425 27.875 28.325 28.775 29.225 02
24.735 25.185 25.635 26.085 26.535 26.985 27.435 27.885 28.335 28.785 29.235 03
24.745 25.195 25.645 26.095 26.545 26.995 27.445 27.895 28.345 28.795 29.245 03+
24.755 25.205 25.655 26.105 26.555 27.005 27.455 27.905 28.355 28.805 29.255 04
24.765 25.215 25.665 26.115 26.565 27.015 27.465 27.915 28.365 28.815 29.265 05
24.775 25.225 25.675 26.125 26.575 27.025 27.475 27.925 28.375 28.825 29.275 06
24.785 25.235 25.685 26.135 26.585 27.035 27.485 27.935 28.385 28.835 29.285 07
24.795 25.245 25.695 26.145 26.595 27.045 27.495 27.945 28.395 28.845 29.295 07+
24.805 25.255 25.705 26.155 26.605 27.055 27.505 27.955 28.405 28.855 29.305 08
24.815 25.265 25.715 26.165 26.615 27.065 27.515 27.965 28.415 28.865 29.315 09
24.825 25.275 25.725 26.175 26.625 27.075 27.525 27.975 28.425 28.875 29.325 10
24.835 25.285 25.735 26.185 26.635 27.085 27.535 27.985 28.435 28.885 29.335 11
24.845 25.295 25.745 26.195 26.645 27.095 27.545 27.995 28.445 28.895 29.345 11+
24.855 25.305 25.755 26.205 26.655 27.105 27.555 28.005 28.455 28.905 29.355 12
24.865 25.315 25.765 26.215 26.665 27.115 27.565 28.015 28.465 28.915 29.365 13
24.875 25.325 25.775 26.225 26.675 27.125 27.575 28.025 28.475 28.925 29.375 14
24.885 25.335 25.785 26.235 26.685 27.135 27.585 28.035 28.485 28.935 29.385 15
24.895 25.345 25.795 26.245 26.695 27.145 27.595 28.045 28.495 28.945 29.395 15+
24.905 25.355 25.805 26.255 26.705 27.155 27.605 28.055 28.505 28.955 29.405 16
24.915 25.365 25.815 26.265 26.715 27.165 27.615 28.065 28.515 28.965 29.415 17
24.925 25.375 25.825 26.275 26.725 27.175 27.625 28.075 28.525 28.975 29.425 18
24.935 25.385 25.835 26.285 26.735 27.185 27.635 28.085 28.535 28.985 29.435 19
24.945 25.395 25.845 26.295 26.745 27.195 27.645 28.095 28.545 28.995 29.445 19+
24.955 25.405 25.855 26.305 26.755 27.205 27.655 28.105 28.555 29.005 29.455 20
24.965 25.415 25.865 26.315 26.765 27.215 27.665 28.115 28.565 29.015 29.465 21
24.975 25.425 25.875 26.325 26.775 27.225 27.675 28.125 28.575 29.025 29.475 22
25.005 25.455 25.905 26.355 26.805 27.255 27.705 28.155 28.605 29.055 29.505 23
24.985 25.435 25.885 26.335 26.785 27.235 27.685 28.135 28.585 29.035 29.485 24
24.995 25.445 25.895 26.345 26.795 27.245 27.695 28.145 28.595 29.045 29.495 25
25.015 25.465 25.915 26.365 26.815 27.265 27.715 28.165 28.615 29.065 29.515 26
25.025 25.475 25.925 26.375 26.825 27.275 27.725 28.175 28.625 29.075 29.525 27
25.035 25.485 25.935 26.385 26.835 27.285 27.735 28.185 28.635 29.085 29.535 28
25.045 25.495 25.945 26.395 26.845 27.295 27.745 28.195 28.645 29.095 29.545 29
25.055 25.505 25.955 26.405 26.855 27.305 27.755 28.205 28.655 29.105 29.555 30
25.065 25.515 25.965 26.415 26.865 27.315 27.765 28.215 28.665 29.115 29.565 31
25.075 25.525 25.975 26.425 26.875 27.325 27.775 28.225 28.675 29.125 29.575 32
25.085 25.535 25.985 26.435 26.885 27.335 27.785 28.235 28.685 29.135 29.585 33
25.095 25.545 25.995 26.445 26.895 27.345 27.795 28.245 28.695 29.145 29.595 34
25.105 25.555 26.005 26.455 26.905 27.355 27.805 28.255 28.705 29.155 29.605 35
25.115 25.565 26.015 26.465 26.915 27.365 27.815 28.265 28.715 29.165 29.615 36
25.125 25.575 26.025 26.475 26.925 27.375 27.825 28.275 28.725 29.175 29.625 37
25.135 25.585 26.035 26.485 26.935 27.385 27.835 28.285 28.735 29.185 29.635 38
25.145 25.595 26.045 26.495 26.945 27.395 27.845 28.295 28.745 29.195 29.645 39
25.155 25.605 26.055 26.505 26.955 27.405 27.855 28.305 28.755 29.205 29.655 40

Vissza a tartalomhoz